02 Temmuz 2020 - 31 Aralık 2020
Gelman Koleksiyonu’ndan Frida Kahlo ve Diego Rivera sergisi, 12 Kasım 2010 – 27 Mart 2011 tarihleri arasında Pera Müzesi’ndeydi.
02 Temmuz 2020 - 31 Aralık 2020
Gelman Koleksiyonu’ndan Frida Kahlo ve Diego Rivera sergisi, 12 Kasım 2010 – 27 Mart 2011 tarihleri arasında Pera Müzesi’ndeydi.
25 Kasım 2020 - 31 Mart 2021
İstanbul Modern, “Şakir Eczacıbaşı: Seçilmiş Anlar” sergisinde, 1960’lı yıllarda fotoğrafla ilgilenmeye başlayan Şakir Eczacıbaşı’nın (1929-2010) çalışmalarından bir seçkiye ev sahipliği yapıyor. Sergi, aralarında İstanbul Modern Fotoğraf Koleksiyonu’ndan da pek çok çalışmanın yer aldığı 300’ü aşkın fotoğrafa yer veriyor.
Sanatı “dünyayı belli bir kişisel yorumla yeniden üretme uğraşı” olarak özetleyen Şakir Eczacıbaşı, fotoğrafın yanı sıra kültür sanat alanında önemli roller ve Türk Sinematek Derneği kuruculuğu ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı gibi görevler üstlendi. Dönemin kültür sanat alanına yön veren isimlerinden biri olan Eczacıbaşı, fotoğrafladığı öznelerin “içinde bulundukları ortamla, diğer insanlarla, araçlarla ve yollarla kurdukları ilişkiyi” aktarmaya çalıştı.
“Seçilmiş Anlar”, Eczacıbaşı’nın fotoğrafçılık kariyerine başladığı 1960'lı yıllarda çektiği, “renklerin uyarıcı ve duygusal etkisinin” peşine düşen izlenimci fotoğraflarının yanı sıra 1980’lerden itibaren fotoğraf medyumunun biçimselliğini sorgulayan ve gündelik hayatın devinimini, belirsizliklerini ve değişimlerini yansıtan üretimlerini izleyicilerle buluşturuyor. Sergi, sanatçının, kuşağında sıklıkla hissettiğimiz “evrensel bir iletişim arama” arzusunu gözler önüne seriyor.
Serginin küratörü Bülent Erkmen sanatçıyı ve sergiyi aşağıdaki sözlerle anlatıyor:
“Şakir Eczacıbaşı, yapmak istediklerine, ilgilerine, ilgilendiklerine, hayata ve fotoğrafa iştahla, coşkuyla yaklaşırdı. Baktığı, gördüğü her şeyin, her anın fotoğrafını çekti. 50, 100, 150 fotoğraf onun, sesine de benzeyen gürül gürül fotoğraf dünyasını anlatmaya yetmez. Sergi, 300’ü aşkın fotoğrafla, Eczacıbaşı’nın hayata bakışındaki anların çeşitliliğini, renkliliğini, sıradan anlara sıra dışı bir duygu yükleyen görüntülerini, yerinde duramayan, kıpır kıpır kamerasının arkasındaki çok yönlü tutkuyu bu kapsamlı seçkiyle anlatmayı hedefliyor.”
Küratör: Bülent Erkmen
Sol:
İstanbul,1989
İstanbul Modern Sanat Müzesi Fotoğraf Koleksiyonu
Sağ:
Kartal, İstanbul, 1993
İstanbul Modern Sanat Müzesi Fotoğraf Koleksiyonu
ArdAydın Biraderler Yapım’ın yeni oyunu “İlelebet” 3 Nisan’da Uniq İstanbul’da perde açıyor. “İlelebet”, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün insani yönüne, insani bir dil ve gözle bakıyor.
Yalnızlık mı yoksa tek başına olmak mı? Tek adam olmaktan her zaman uzak duran, zamanın hayallerinin hızına yetişemediği bir insan. Bu hayalleri, ülküsü yapan, ülküsünü gerçeğe, geleceğe taşıyan, taşıyabilen gelmiş geçmiş en büyük lider. Fikirlerinin en üstüne her zaman kadın ve çocuğu koyan, şefkatini doğadan alıp yine doğaya şefkatini veren büyük kalpli adam. Kaç insan bu kadar üstün vasıflara sahip olabilir ve tüm bu vasıfları cömertçe paylaşabilir? Kaç insan koskoca bir halkın kaderini yeniden yazabilir?
ArdAydın Biraderler Yapım’ın yeni oyunu “İlelebet” 3 Nisan’da Uniq İstanbul’da perde açıyor. “İlelebet”, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün insani yönüne, insani bir dil ve gözle bakıyor. 20. yy’ın yokluk zamanlarında doğan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilelebet payidar kalacağını söylediği zamanlardan, günümüz dünya koşullarında neler olabileceğine dair öngörülerine kadar, Mustafa Kemal’in aklından ve kalbinden geçenlerin sahneye aktarıldığı oyunu Şehir Tiyatroları eski Genel Sanat Yönetmeni ve Dramaturg Hilmi Zafer Şahin kaleme aldı. Tasarımı kıyafet mimarlığı olarak tanımlayan, modern ve eşsiz bir tasarım diliyle ve kendisiyle özdeşleşen detaylarda büyüyen, özgün işçilikle zamansız kıyafet ve aksesuarlar yaratan, Paris Moda Haftası’nda her yıl defileler düzenleyen yegâne Türk Modacı Arzu Kaprol, İlelebet’in kostüm tasarımını üstleniyor. Sahne Tasarımı Serna Arıcılar, Işık Tasarımı Murat Selçuk’a ait oyunun müzikleri son dönemin başarılı kompozitör ve bestecisi Orçun Tekelioğlu’na ait.
Zamanın ötesinde bir lider ve fikir adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, yaşadığı dönemdeki bazı önemli olayları ince detaylarla seyirciye anlatan oyun, farklı üslubu ve belki de bir çok kişinin ilk kez duyacağı sözler ve ilk kez göreceği görsellerle, iz bırakan farklı bir yapım olarak karşımıza çıkıyor. İlelebet 3 Nisan akşamı saat 20.30’da Uniq İstanbul Glass Room’da..
Kadıköy Halk Eğitim Merkezi
Tek Kişilik Gösteri