11 Ekim 2020 Pazar

Mehtap Ar Çocuk Tiyatrosu

Sabancı Vakfı, "Devlet Tiyatroları - Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali"ne her yıl verdiği desteğin yanında, Mehtap Ar'ın sahibi olduğu çocuk tiyatrosu ART Tiyatro'yu da destekleyerek tiyatronun çocuklara ve daha geniş kitlelere ulaşmasını amaçlamıştır.

Art Tiyatro kurucusu ve sahibi Mehtap Ar’ın da içinde yer aldığı 5 kişilik oyuncu kadrosu, 2 teknik elemanı ve salon müdürüyle gelir düzeyi gözetmeksizin İstanbul’a bağlı her bölgede gezgin tiyatro vasfıyla birçok çocuğa ulaşmıştır.

Art Tiyatro, Sabancı Vakfı'nın desteğiyle 2006 – 2014 yılları arasında İstanbul’un uç bölgelerini ve Türkiye'yi baştanbaşa dolaşmış ve oradaki çocuklarımıza hayata, sanata ve insan ilişkilerine dair öğretilerini sunarak, onları tiyatroyla tanıştırmayı amaçlamıştır. Art Tiyatro, tüm oyunlarını ücretsiz sergileyerek özellikle ilçelerde ve yatılı bölge ilköğretim okullarındaki (YİBO) tiyatroyla tanışma şansı olmayan ya da az olan 1 milyona yakın çocuğa ulaşmıştır.

Mehtap Ar Çocuk Tiyatrosu, İstanbul’un yanı sıra tüm Türkiye'de 81 il ve 231 ilçeye giderek, 3.500'e yakın oyun sergilemiş ve bunun için yaklaşık 75 bin km yol kat etmiştir.

Mehtap Ar Kimdir?

6 Nisan 1957 İstanbul doğumluyum. Tiyatro hayatım 1962-1963 yıllarında Lale Oraloğlu Tiyatrosu’ndaki “Kötü Tohum” ve “Karanlığın İçinden” oyunları ile başladı. Nejat Uygur, Tevfik Gelenbe, Üç Maymun Kabare çalıştığım bazı tiyatrolardır.TV dizilerinde, sinema ve tiyatro oyunlarında yer aldım.


Mehtap Ar Diyor Ki;

“Çocuklara olan aşırı sevgim, onlarla daha çok beraber olma isteğim ve sanatın en önemli dallarından biri olan tiyatronun çocuğun kişilik ve bilincinin oluşmasında en etkin mesaj unsuru olduğunu düşünerek ve onlara tiyatro sevgisini aşılamak üzere 2000 yılında yola koyuldum.

”Hazır metinler kullanmaktansa, günümüz koşullarına uygun ve çocukların içinde bulundukları bilgi çağını yakalayabilecekleri özgün metinler tercih ederek diğer çocuk oyunlarının aksine ayılar, kuşlar ve fantastik karakterler kullanmadan oyunlarımızı yazdırdık.

Oyunlarımızda öğüt vermek yerine çocukların her gün karşılaşabilecekleri olayları sergiliyor ve nihai kararı onlara bıraktık.

Tiyatromu kurduğum yıldan beri hedefim Anadolu’ya gitmek, hayatında hiç tiyatroya gitmemiş çocukları sanatla buluşturmaktı. Bu hayalim 2006 yılında Sabancı Vakfı desteğiyle gerçekleşti. 8 yılda yaklaşık 75 bin km yol kat ederek, “Sevgi Emek İster”, “Arkadaş”, ”Bir Şans Ver”, ”Güneş Herkes İçin Var” ve “Okumak,Okumak,Okumak” oyunumuzla 1 milyona yakın çocuğa tiyatro sevgisini aşıladığımıza, hayatlarında yepyeni pencereler açtığımıza, kültürel gelişimlerine katkıda bulunduğumuza inanıyorum.

Bu çocukların çoğu tiyatroyu ilk defa bizden izlediler. Oyunu izledikten sonra gelip “Bu filmi(!) çok beğendim!”, “Öpebilir miyim?”, “Dokunabilir miyim?” diyorlar. Size dokunmayı, sizin onlara dokunmanızı çok önemsiyorlar.

Daha Gidilecek Çok Yol Var...

Birebir gerçek hayata uygun oyunlar insan ilişkileri konu edilerek hazırlanmış, şarkı sözleri Aysel Gürel tarafından oyunun metnine uygun olarak yazılmış, danslar, efektler ve ışık oyunlarıyla renklendirilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder