İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. sponsorluğunda düzenlenen
47. İstanbul Müzik Festivali 11-30 Haziran tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. İstanbul Müzik Festivali, Barok müziğin devlerinden 20. yüzyılın en çarpıcı bestecilerine, cazdan Osmanlı klasik müzik geleneğinin zenginliklerine 150 eserle 15 farklı mekânda 22 konserle müziğin aydınlanma yolculuğundaki rolünü ve evrendeki ikiliklerden doğan hikayeleri Var Olmanın Aydınlığı, Var Olmanın Karanlığı temasıyla sahnelere taşıyor.
Festival Açılış Konserinde Genç Bir Solisti Ağırlıyor
İstanbul Müzik Festivali, açılış konserlerinde dünyada adlarından çok söz ettiren genç solistleri festival dinleyicileriyle buluşturmaya devam ediyor. 47. İstanbul Müzik Festivali’nin açılış konserinin solisti 17. Uluslararası Fryderyk Chopin Piyano Yarışması’nda birincilik ödülü alan 1994 doğumlu piyanist Seong-Jin Cho olacak. 2015 Ekim’inden bu yana Carnegie Hall’dan Amsterdam Concertgebouw’ya prestijli salonların, Berlin Filarmoni’den St. Petersburg ve Seul Filarmoni’ye önemli orkestraların konuğu olan; Valery Gergiev’den Esa-Pekka Salonen’e önde gelen şeflerle çalışan ve Simon Rattle’ın “piyanoda bir şair” diye bahsettiği Seong-Jin Cho, Türkiye’de ilk kez dinleyicilerle buluşacak. İstanbul Müzik Festivali’nin 2019-2022 Açılış Konseri Orkestrası olan Tekfen Filarmoni Orkestrası’nın sürekli şefi ve sanat yönetmeni Aziz Shokhakimov yönetiminde sahnede olacağı açılış konseri, 11 Haziran Salı akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek.
Festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü Yuri Bashmet’e Veriliyor
47. İstanbul Müzik Festivali Yaşam Boyu Başarı Ödülü The Times’ın “hiç kuşku yok ki dünyanın yaşayan en büyük müzisyenlerinden biri” olarak tanımladığı Yuri Bashmet’e sunulacak. Yuri Bashmet’e ödülü, Moskova Solistleri ile 20 Haziran Perşembe akşamı Aya İrini’de Türkiye İş Bankası gösteri sponsorluğunda gerçekleştirilecek konseri öncesinde takdim edilecek.
Yuri Bashmet virtüözitesi, güçlü kişiliği ve zekâsıyla viyolaya müzik dünyasında yeni bir önem kazandırdı. Carnegie Hall, Amsterdam Concertgebouw, Londra Barbican, Berlin Filarmoni, La Scala, St. Petersburg Filarmoni gibi salonların tarihindeki ilk solo viyola konserlerini veren sanatçıydı. Günümüzün önde gelen bestecilerine viyola repertuvarını genişletmeleri yönünde ilham verdi: Alfred Schnittke, Sofia Gubaidulina, Alexander Tchaikovsky, Alexander Raskatov, Giya Kancheli, John Tavener dahil, pek çok besteci tarafından kendisine adanmış 55’in üzerinde viyola konçertosu yazıldı. Londra Senfoni Orkestrası Yuri Bashmet Festivali düzenledi.
Şef ve solist olarak dünyanın en iyi orkestralarına konuk olan Yuri Bashmet’in oda müziği alanında en yakın işbirliği yaptığı sanatçılar arasında Sviatoslav Richter, Mstislav Rostropovich, Gidon Kremer, Anne Sophie Mutter, Martha Argerich, Jean-Yves Thibaudet, Maxim Vengerov, Natalia Gutman, Viktoria Mullova ve Borodin Quartet göze çarpıyor. Yuri Bashmet Moskova Aralık Geceleri Festivali sanat direktörlüğü, Novaya Rossiya Devlet Senfoni Orkestrası daimi şefliğinin yanı sıra Moskova Solistleri’nin kurucu şefliği görevini yürütüyor. Yuri Bashmet 1992 yılında Moskova Konservatuvarı mezunlarından seçtiği, Rusya’nın en yetenekli genç müzisyenlerinden oluşan bir orkestra kurdu. O zamandan bu yana beş kıtada 55’ten fazla ülkede 2000’in üzerinde konser veren Moskova Solistleri, 2008 yılında kazandığı Grammy Ödülü ile bu ödülü kazanan ilk Rus oda orkestrası oldu.
Aya İrini İki Büyüleyici Konserle Müzikseverleri Ağırlayacak
Eserleri hayatımızın her anına nüfus etmiş Barok dönemi bestecilerinden Bach, Vivaldi ve Handel’in müzikleri, şef Florian Helgath yönetimindeki Berlin Erken Dönem Müziği Akademisi topluluğu ve Berlin RIAS Oda Korosu’nun yorumlarından1600 yıllık Aya İrini Müzesi’nde tınlayacak. 30 yılı aşkın bir zamandır Berlin Konzerthaus’ta kendi konser serisine sahip ve 1994’ten bu yana Berlin Devlet Operası ile işbirliği içindeki Berlin Erken Dönem Müziği Akademisi ve en verimli partnerlerinden biri olan Berlin RIAS Oda Korosu, dünyanın en prestijli müzik merkezlerinde konserler veren topluluk Alman koro geleneğini 21. yüzyıla taşıyor. Şef Florian Helgath yönetimindeki Berlin Erken Dönem Müziği Akademisi ve Berlin RIAS Oda Korosu’nun birlikte vereceği Vokal Barok Hazineler’i konseri 12 Haziran Çarşamba akşamı saat 20.00’da Aya İrini Müzesi’nde Mercedes – Benz Türk A.Ş. gösteri sponsorluğunda gerçekleştirilecek.
Festivalin Aya İrini çatısı altında gerçekleşecek son konseri ise henüz 18 yaşında olmasına rağmen kırk yıllık solistlere parmak ısırtacak bir kariye sahip genç virtüöz Daniel Lozakovich ve La Scala Oda Orkestrası ile birlikte gerçekleşecek. Genç solist Daniel Lozakovich, Vladimir Spivakov yönetimindeki Moskova Virtüözleri Oda Orkestrası ile ilk konserini verdiğinde henüz dokuz, Deutsche Grammophon ile anlaşma imzaladığında ise sadece 15 yaşındaydı. 2015’ten bu yana Avrupa’nın dört bir yanında çeşitli kereler solist olarak yer alan sanatçı için Le Monde’un “tribünlere oynamaktan özellikle kaçınıyor” yorumunda bulundu. Operanın mabedi sayılan La Scala Tiyatrosu’nun orkestrasının üyelerinden oluşan La Scala Oda Orkestrası ve Daniel Lozakovich 23 Haziran Pazar akşamı Aya İrini Müzesi’nde FIAT gösteri sponsorluğunda müzikseverlerle buluşacak.
Klasik Müziğin Göz Kamaştıran Yıldızı Yuja Wang Bir Kez Daha Festivale Konuk Oluyor
Müzikal sezgisinin derinliği ve sahne karizmasıyla tanınan Çinli piyanist Yuja Wang, şef Gustavo Gimeno yönetimindeki Lüksemburg Filarmoni Orkestrası ile vereceği konserde müzikseverlere 15 Haziran Cumartesi akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda unutulmaz bir akşam vadediyor. Dünyanın en benzersiz ve göz kamaştıran piyanistlerinden biri olarak kabul edilen Pekin doğumlu Yuja Wang, 2005 yılında Pinchas Zucherman’ın yönetimindeki National Arts Center Orkestrası eşliğinde ilk konserini verdiği günden bu yana dünyanın dört bir yanında önemli orkestralara konuk oldu ve turnelere çıktı. Müzik direktörü Gustavo Gimeno yönetiminde İstanbul Müzik Festivali’ne ilk kez konuk olacak Lüksemburg Filarmoni Orkestrası 1933’te kuruluşundan bu yana dünyanın dört bir yanından önemli şefleri ve solistleri konuk ettiği gibi Avrupa, Asya ve Amerika’da turnelere çıkıyor. Lüksemburg Filarmoni Orkestrası kayıtları Grammy, Diapason d’Or, Chocdu Monde de la Musique, Charles Cros dahil, pek çok ödüle sahip.
Müzik Rotası İstanbul’un Tarihi Semtlerinden Samatya’da
İstanbul Müzik Festivali’nin artık bir gelenek haline gelen Müzik Rotası konserleri bu yıl İstanbul’un tarihi semtlerinden Samatya’da 16 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek.
Müzik Rotası’nın ilk durağı Altımermer Panayia Rum Ortodoks Kilisesi’nde Viyanalı topluluk Vivid Consort bu sezon başında yayımladıkları albümlerinden Orta Çağ ezgilerini kendilerine özgü canlı ve renkli yorumlarıyla seslendirecekler. İkinci durak Surp Anarad Hığutyun (Günahsız Meryem Ana) Ermeni Katolik Kilisesi’nde ise ünlü Ermeni besteci Komitas’ın Minyatürler’i ve Anadolu halk ezgileriyle batının müzikal fikirlerini zarif bir biçimde sentezlediği eserler yazmış Ahmet Adnan Saygun’un 1 numaralı Yaylı Çalgılar Dörtlüsü, genç topluluk Saygun Quartet’in yorumundan dinleyicilerle buluşacak. Müzik Rotası’nın üçüncü durağı Karamanlılar Kilisesi olarak da bilinen Aya Konstantinos ve Eleni Rum Ortodoks Kilisesi. 1903 tarihli büyük ve süslü çan kulesi ile göze çarpan bu kilisede Ensemble Lumaka, Belle Époque ve iki savaş arası dönemin müziklerine odaklanan bir konser verecek. Rotanın son durağı Surp Hovhannes Ermeni Kilisesi’nde, şef Burak Onur Erdem tarafından kurulduğu 2010 yılından bu yana çeşitli yarışmalarda kazandığı ödüllerle ülkemizin uluslararası alanda tanınan korolarından biri olan Rezonans, “Kadim Sesler”, “Aşk Deyişleri” ve “Yeni Ufuklar” başlıklı üç bölümden oluşan bir seçki seslendirecek. bluechip Creative Events’in katkılarıyla gerçekleştirilecek olan Müzik Rotası boyunca profesyonel rehberler tarafından hem mekânların hem de İstanbul’un çok uluslu ve renkli semti Samatya’nın geçmişi ve bugünü hakkında bilgiler verilecek.
Hafta Sonuna Güzel Bir Başlangıç Yapmak İçin Ücretsiz Konserler Devam Ediyor
Festival kapsamında İstanbulluların hafta sonuna keyifli bir başlangıç yapmalarını sağlayan ücretsiz Hafta Sonu Klasikleri bu yıl Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi ve Galata Kulesi Meydanında gerçekleştirilecek. Hafta Sonu Klasikleri’nin ilkinde Viyanalı blok flüt üçlüsü Vivid Consort, Rönesans dönemi İngilteresi ve Fransası’ndan hayatı, doğayı ve türlü şekilleriyle aşkı kutlayan eserleri yorumluyor. Konser Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi’ndeki konser 15 Haziran Cumartesi sabahı 11.00’de gerçekleştirilecek. Vivid Consort topluluğunun üyeleri çalgılarındaki ustalıkları ve vokal becerilerinin yanı sıra enerjik sahne hâkimiyetleriyle geçmiş zamanların müziklerine hayat veriyorlar
Hafta Sonu Klasikleri’nin ikinci konseri Galata Kulesi Meydanında, Türkiye’nin ilk ve en uzun soluklu bakır nefesli beşlisi olan ve 15. sanat yılını kutlayan Golden Horn Brass’la müzikseverlere 29 Haziran Cumartesi sabahı 11.00’da hafta sonuna keyifli bir başlangıç yaptıracak. 5. Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde Yılın Oda Müziği Topluluğu seçilen Golden Horn Brass’ın renkli ve çeşitli repertuvarı, barok dönemden çağdaş eserlere ve eser siparişlerine, caz ve pop müziğine uzanıyor.
Festivalin Klasik Müziğin Yıldızlarını Buluşturduğu Serisi Yıldızlarla Oda Müziği
Festival Yıldızlarla Oda Müziği serisinin ilk konserinde dünyada Beethoven Yılı olarak kutlanacak 2020’ye gönderme yapan bir programla, her biri seçkin birer Beethoven yorumcusu olan Isabelle Faust, Jean-Guihen Queyras ve Alexander Melnikov bir araya geliyor. Faust, Queyras ve Melnikov’un bir araya geldiği Yıldızlarla Oda Müziği-I konseri 16 Haziran Pazar günü saat 20.00’da İş Sanat Konser Salonu’nda Nobel İlaç gösteri sponsorluğunda gerçekleştirilecek.
Yıldızlarla Oda Müziği konser serisinin ikincisinde ise çağımızın en büyük Rus müzisyenlerinden ikisi, Alexander Kniazev ve Boris Berezovksy bir araya geliyor. Kniazev ve Berezovsky bu konserde viyolonsel repertuvarının başyapıtlarından Strauss’un sonatı ile Şostakoviç’in Sovyet otoriteleri tarafından sansürlenmeden hemen önceki dönemde yazdığı sonatını ve Rachmaninov’un son oda müziği eserini, 18 Haziran Salı akşamı Berrin Erengül, Elvan Tuğsuz Güven ve Eva Barlas gösteri sponsorluğunda İş Sanat Konser Salonu’nda seslendirecekler.
BİFO ile Solistler Geçidi
Beethoven Yılına doğru, bestecinin birden fazla solo çalgı için yazdığı tek konçerto olan Üçlü Konçerto günümüzün parlayan yıldızları Valeriy Sokolov, Narek Hakhnazaryan ve Yulianna Avdeeva’nın yorumuyla 22 Haziran Cumartesi Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda Borusan Holding gösteri sponsorluğunda müzikseverlerle buluşacak. Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası konserin ikinci yarısında Efdal Altun ve Çağ Erçağ solistliğinde Strauss’un Don Kişot senfonik şiirini seslendirecek.
Çok Boyutlu Bir Müzik Deneyimi “Human Requiem”
Berlin Radyo Korosu, çekirdek repertuvarında yer alan Brahms’ın Alman Requiemi’ni alışılmadık bir deneyime dönüştürüyor. Sahne ile izleyici arasındaki ayrımın ortadan kalktığı, müziğin çok yakın ve kişisel bir hâl aldığı “Human Requiem” de geleneksel konser deneyimleri yerle bir oluyor. Metin, insanlar, mekân ve ses arasında yepyeni bir dizi ilişki kuran bu performansta dinleyiciler müziğin tam ortasında, içinde yer alıyor; müzikle hareket ediyor, onun bir parçası haline geliyor. Bu benzersiz deneyim 28-29 Haziran’da Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde müzikseverlerle buluşacak.
Jochen Sandig’in sahneye koyduğu “Human Requiem”i Berlin Radyo Korosu 2012’den bu yana tüm dünyada sahneliyor. Üç Grammy Ödülü sahibi topluluk, sezonda 60 konser ve yurtdışı turneleri gerçekleştirmekte. Repertuvarının genişliği, sıcak ve zengin nüanslarla bezeli sesi, mutlak doğruluğu ve tam 94 yıldır yeni şeyler denemekten hiç vazgeçmeyişi nedeniyle pek çok uluslararası orkestranın ve şefin tercih ettiği Berlin Radyo Korosu, ayrıca Berlin Filarmoni ve Deutsches Berlin Senfoni Orkestrası’nın da daimî ortağı.
Festival “Yarının Kadın Yıldızları” ile Geleceğin Kadın Müzisyenlerini Desteklemeye Devam Ediyor
İstanbul Müzik Festivali’nin geleceğin kadın müzisyenlerini desteklemek amacıyla geçtiğimiz yıl başlattığı Yarının Kadın Yıldızları projesi, TSKB (Türk Sınai Kalkınma Bankası) işbirliği ve dinleyicilerin katkılarıyla üstün yetenekli müzisyenlerin çalgı, şan ve şeflik branşlarında uluslararası arenadaki kariyerlerinin ilerlemesine destek olmaya devam ediyor. Bu yıl destek fonundan faydalanmaya hak kazanan 14 genç kadın müzisyen belirlendi. “Yarının Kadın Yıldızları” Klasik müziğin farklı alanlarından üstün yetenekli kadın müzisyenlere destek olmayı amaçlayan projenin tüm bilet gelirlerinin de aktarılacağı destek fonu; genç kadın müzisyenlere uluslararası arenada yeni ufuklar açmayı hedefliyor. Destek fonundan yararlanacak isimler arasında Berfin Saysel (arp), Deniz Şensoy (keman), Duru Önhon (keman), Ece Özer (fagot), Elif Ece Cansever (keman), Esengül Yıldız (keman), Hacer Cansu Yüksel (klarnet), İdil Pulat (viyolonsel), İdil Sezer (viyola), Müge Sak (keman), Nilüfer Sude Güçlü (keman), Pelinnur Işıkçı (piyano), Sevgi Varol (fagot) ve Sinem Karasu (viyolonsel) yer alıyor.
Genç kadın müzisyenlerin başvuruları, İKSV Genel Müdür Yardımcısı ve müzikolog Yeşim Gürer Oymak başkanlığında, keman sanatçısı ve orkestra şefi Hakan Şensoy, piyanist ikili Ufuk & Bahar Dördüncü, klarnet sanatçısı Ayşegül Kirmanoğlu ve besteci Özkan Manav’dan oluşan seçici kurul tarafından değerlendirildi.
Desteğe değer bulunan adaylardan bazılarının yer alacağı konser, 25 Haziran Salı günü Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall’da gerçekleştirilecek ve kemanın duayeni Ayla Erduran’ın da kanaat önderi ve konuk sanatçı olarak sahneye çıkacağı Yarının Kadın Yıldızları konserinde dinleyicilerle buluşacak.
Konsere Doğru Etkinlikleri kapsamında ise gazeteci-yazar Murat Yetkin moderatörlüğünde, milli paralimpik atlet Öznur Alamur ve Stanford Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Gözde Durmuş’un kişisel başarı hikâyelerini anlatacakları bir söyleşi de gerçekleştirilecek.
İstanbul Müzik Festivali Görkemli Bir Konserle Sona Erecek
47. İstanbul Müzik Festivali’nin 30 Haziran Pazar akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki kapanış konserinde, Şanghay Filarmoni Orkestrası, 2008 yılından bu yana daimi şefi olan Liang Zhang yönetiminde ve Fazıl Say solistliğinde Türkiye’deki ilk konserini ICBC Turkey Bank A.Ş. gösteri sponsorluğunda verecek. Le Figaro gazetesinin 21. yüzyılın en büyük sanatçılarından biri olarak gösterdiği Fazıl Say 25 yılı aşkın süredir, klasik müzik dünyasında eşine ender rastlanan bir şekilde dinleyicilerine doğrudan ulaşıyor. Bugüne kadar beş kıtada konserler veren Say, festivalin kapanış konserinde Beethoven’ın 3. Piyano Konçertosu’nu seslendirecek. 2020 Beethoven Yılı’na doğru büyük besteciye bir kez daha saygı duruşunda bulunan konser Çin’in klasik müzikteki güçlü temsilcisi Şanghay Filarmoni Orkestrası’nı ilk kez İstanbul’da ağırlayacak. Kökeni 1950’ye dayanan orkestra, Yo-Yo Ma, Lang Lang, Isaac Stern, Itzhak Perlman, Vladimir Ashkenazy, Luciano Pavarotti, Plácido Domingo, José Carreras, Jessye Norman gibi solistleri konuk etti. Ayrıca İngiliz Kraliyet Balesi, Paris Ulusal Operası Balesi, Mariinsky Tiyatrosu Balesi gibi topluluklarla işbirliği yaptı.
İstanbul Müzik Festivali’de İKSV Alt Kat İşbirliğiyle Çocuklar ve Gençlere Yönelik Özel Projeler
Birlikte Güçlü Sesler Korosu
İstanbul Müzik Festivali ve İKSV Alt Kat, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle çocuklar ve gençlere yönelik Birlikte Güçlü Sesler Korusu projesine imza atıyor. El Sistema bünyesindeki “White Hands Choir”dan ilham alan Birlikte Güçlü Sesler Korosu, farklı engelleri olan çocuklar ve gençlerle, Barış İçin Müzik Korosu’nu bir araya getirecek. Koroda çocuklar ve gençlerin bir bölümü şarkıları seslendirirken, diğer bölümü ise işaret dili ile şarkılara eşlik edecek. Şefliğini Zeynep Eren Kovankaya’nın üstlendiği Birlikte Güçlü Sesler Korosu’nun şarkılarının işaret diline çevrilmesi, ritim uyumu ve koreografi çalışmalarını ise Buket Ela Demirel ve İpek Aktaşlı gerçekleştirecek. Birlikte Güçlü Sesler Korosu; Parıltı Görmeyen Çocuklara Destek Derneği, Türkiye Sağırlar Tesanüt Derneği, Türkiye Sağırlar Milli Federasyonu, Türkiye İşitme Engelliler Derneği ve Barış İçin Müzik Vakfı’nın değerli işbirlikleriyle hayata geçirilecek.
Çalışmalarını İKSV Alt Kat: Öğrenme ve Etkileşim Alanı’nda sürdüren Birlikte Güçlü Sesler Korosu, festival kapsamında 29 Haziran Cumartesi günü “Human Requiem” konseri öncesinde Zorlu PSM Amfi’de vereceği mini konserle festival izleyicileriyle buluşacak.
#istmüzikfest
#varolmanınkaranlığı
#varolmanınaydınlığı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder